Close

Legutóbbi cikk

Prototípusfejlesztés a textilemblémázási eljárásban
"Prototípusfejlesztés a Bolko Bt-nél” című projekt keretében, sikeresen fejlesztettünk ki egy újszerű...
közzétéve: Jun 9, 2022 | írta: Bolko Promotion
Innováció emblémázó üzemünkben
Szitasablon készítése szitafilm nélkül direkt lézeres levilágítóval. Emblémázó üzemünkben hagyományos – úgynevezett...
közzétéve: Mar 2, 2022 | írta: Bolko Promotion
Logózható pendrive
A minőségi, költséghatékony, modern és praktikus marketingeszköz
közzétéve: Jul 29, 2020 | írta: Bolko Promotion

Hozzászólások

Innováció emblémázó üzemünkben

Közzétéve: Mar 2, 2022 | Szerző: Bolko Promotion | Téma: Emblémázás

Szitasablon készítése szitafilm nélkül direkt lézeres levilágítóval.
Emblémázó üzemünkben hagyományos – úgynevezett analóg technológiával állítottuk elő szitafilmjeinket. A reklámajándékok, reklámpólók, különböző textilruházatok és munkaruhák emblémázásának kiemelt fontosságú hozzávalója a magas minőségű szitafilm.

Direkt lézeres levilágító berendezés

(A digitálisan nyomtatott – tipikusan például a kis számban, színes grafikával nyomtatott reklámpólók esetén nincs szitafilm, de az egy teljesen más alapokon nyugvó emblémázási eljárás.)

A levilágított filmek előállítása sem egyszerű feladat. A szitanyomás technikája sajátos követelménylistát állít a minőségi szitalenyomatokért, hogy a céges ajándékokon, rendezvénypólókon is klasszul mutasson a cég logója vagy felirata. Ezen kritériumok közt szerepel a nagy felület, úgynevezett egybefüggő flekk, a milliméternél kisebb vonalak, a színátmenetes „raszter” lenyomatok, valamint a tökéletes méretpontos grafikák – hogy több szín esetén „össze lehessen állni” a különböző színek grafikáival.

Másik problémánk a levilágított vagy nyomtatott filmekkel a tárolás volt. Megfelelő készletezés, visszakereshetőség, a filmek biztonságos tárolása, mind idő- és helyigényes feladat volt. Kerestük a minőségi, hatékony és hosszú távon gazdaságos megoldást.

A gyártási nehézségeink megszüntetése érdekében ruháztunk be egy olasz, több évtizedes tapasztalattal rendelkező multinacionális vállalat, a SAATI LTS sorozatából. A direkt lézeres levilágító berendezés közvetlenül a szitára világítja a digitális képet, azaz direkt módon, a szitafilm kihagyásával. Nem kell többé előkeresni, sem tárolni a szitafilmeket – ráadásul megkérdőjelezhetetlen minőség mellet. Környezetvédelmi felelőségvállalásunkra egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk. Tekintettel, hogy a szitakészítés folyamatából kivettük a filmkészítést, így a PVC filmek felhasználását nullára tudtuk csökkenteni.

A CSH Nyomdaipari Kft. volt segítségünkre a telepítés során, melyet a Sign & Display szakmai oldal is publikált. A telepítés részleteiről, a használat során összegyűjtött tapasztalatokról kérdezték cégünk tulajdonos ügyvezetőjét, Bolkovics Lászlót. Az interjút változtatás nélkül olvashatja itt:

Annak, aki estleg még nem ismeri a cégeteket, hogyan mutatnád be? Mivel foglalkozik pontosan a Bolko Promotion?

Reklámtermékek és textilek emblémázásával 1999- ben kezdtük meg működésünket. Saját emblémázó üzemmel rendelkezünk, ahol a fő erősségünk a szita­nyomás, mely mellett egyéb kiegészítő technológiát is alkalmazunk, van nálunk például tamponnyomás, gépi hímzés, gravírozás, UV nyomtatás is.

Szitasablon szitafilm nélkül

Mik voltak az okok, amelyek miatt felmerült a SAATI LTS lézeres levilágító berendezés beszerzése?

Két fő oka volt, amiért felmerült bennünk egy ilyen direkt levilágító beszerzése. A levilágított filmek elké­szítése még házon belül is nehézkes és időigényes,  az archivált filmek szakszerű tárolása pedig körülmé­nyes és nem utolsó sorban helyigényes feladat is. Ezen a téren folyamatosan nehézségekkel küzdöttünk, mert komoly figyelmet és fegyelmet követelt meg a kollégák részéről is, hogy a sablonjaink megfelelően kezelhetők és használhatók legyenek. Megismerve a SAATI LTS rendszerét és látva az elvégzett tesztek eredményeit rájöttünk, hogy az automatizálás mellett egy film nél­küli direkt levilágító minőségi előrelépést is jelenthet számunkra. – Az addig házon belül, inkjet nyomtatóval gyártott sablonjaink minősége össze sem volt hasonlít­ható az LTS gépben használt, 96 db lézerrel nyomtatott sablonok minőségével, ez pedig el is döntötte a kérdést.

Milyen elvárásokkal vágtatok neki a levilágító kiválasztásának? A gépvásárlást megelőző teszteknél mik voltak azok a paraméterek, amelyeket elsősorban vizsgáltatok?

Fontos volt számunkra a könnyű, egyértelmű használ­hatóság, a hosszú gép élettartam, a magas minőség és a minimális szerviz igény. A vásárlást megelőző teszteknél vizsgáltuk a nagy flekkek, vékony vonalak, raszterpontok levilágításának minőségét, a többszínes minták esetén a pontosságot, használhatóságot is.

Melyek voltak azok a döntési szempontok, amelyek miatt végül a SAATI LTS lézeres levilágító rendszert választottátok?

Az előzetes tesztek során minden, számunkra fontos tekintetben kiválóan teljesített: biztosította a minő­séget, élettartamot, pontosságot és az alacsony szer­vizigényt is. Ezen felül olyan extrákhoz is hozzáférést kínált számunkra, mint a szoftveresen állítható 5 különböző felbontás és a vastag, akár 300 micronos emulziók levilágításának lehetősége, köszönhetően a lézer erejének, amely sokkal erősebb, mint egy UV vagy LED lámpa.

Mennyire volt hosszadalmas az LTS berendezés beüzemelése és a betanulási folyamat a kollégáknak/Nektek?

A beüzemelés és az oktatás mindössze két napot vett igénybe, melyet követően kérdések nélkül, egyből meg tudtuk kezdeni a gép használatát.

Az eddigi tapasztalatotok alapján az LTS gép beváltja a hozzá fűzött reményeket?

Mivel kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy gyár­tási folyamatainkat a gép működési elvéhez igazítsuk, így minden úgy működik, ahogy annak működnie kell, elégedettek vagyunk a választásunkkal.

A SAATI LTS lézeres levilágító beszerzése előtt a SAATI HS3 emulzióját használtátok. Volt szükség emulzió váltásra az LTS rendszer beüzemelését követően?

Szerencsére nem volt rá szükség, az emulzió tökélete­sen működik az LTS géppel is.

A SAATI LTS direkt lézeres levilágítók hivatalos magyarországi forgalmazója a CSH Nyomdaipari Kft.
Forrás: www.signanddisplay.hu

hozzászólások (0)

Még nincs hozzászólás. Legyen Ön az első!

Komment létrehozása

a komment mellett nem lesz feltüntetve!
az itt megadott név fog megjelenni a komment mellett.
Close